اهداف و چشم انداز

اهداف

آینده­ پژوهی در جهان رشته­ ای نو پاست و از سال­های بعد از جنگ جهانی دوم رشد کرده و به عنوان یک رشته علمی معرفی شده است. بویژه در ایران این رشته بسیار جوان است. فعالیت­های پژوهشی  در این حوزه از دهه 1370 به تدریج در کشور مورد توجه قرار گرفت و رشد کرد. اما فعالیت آموزشی آن از سال 1387 برای اولین بار با پذیرش دانشجو در مقطع دکتری در دانشگاه بین ­المللی امام خمینی(ره) رقم خورد. از لحاظ کاربرد عملی دانش آینده ­پژوهی نیز اگرچه سابقه آن را به تدوین و اجرای برنامه­ های توسعه نسبت می­ دهند، اما اولین کار جدی آینده­ پژوهی در ایران تدوین سند چشم انداز بیست ساله 1404 بود که در دهه 1380 انجام شد و براساس آن مسیر حرکت بیست ساله کشور از سال 1384 تا 1404 برای ساختن یک آینده مطلوب ترسیم شد.

نظر به جوان و نوپا بودن رشته آینده ­پژوهی در کشور تولید ادبیات علمی و ترویج آن با هدف غنا بخشیدن به ابعاد نظری و عملی آینده­پژوهی و تقویت این رشته علمی با رویکرد بومی و ایرانی ـ اسلامی ضروری است. از سوی دیگر با توجه به اینکه دانشگاه بین ­المللی امام خمینی (ره) با تاسیس رشته آینده­ پژوهی و پذیرش دانشجو در این رشته، کمک به تقویت و گسترش این حوزه دانش را وجهه همت خود قرار داده است، فراهم کردن فرصت­ها، ابزارها و امکانات لازم برای تحقق این هدف در راستای اهداف ملی و ماموریت­های ورزات علوم، تحقیقات و فناوری(حرکت در مرزهای دانش، تلاش و دستیابی به علوم جدید، تقویت رشته ­های جدید، پشتیبانی از رشته­ های بین رشته ­ای، .. ) لازم و اجتناب­ ناپذیر است. انتشار مجله آینده­ پژوهی ایران گامی است در این جهت. با ورود این نشریه به جمع خانواده نشریات علمی ـ پژوهشی کشور زمینه­ ای مهیا می­ شود تا اساتید، پژوهشگران و صاحب­نظران حوزه آینده­ پژوهی در سراسر کشور ( و حتی خارج از کشور ) یافته ­ها و دستاوردهای پژوهشی و دیدگاه­ ها و نقطه ­نظرات علمی خود را منتشر و با یکدیگر تبادل نظر کنند. از این­رو امکان استفاده از تمام ظرفیت­ها و توانمندی­های موجود در کشور برای تولید و تقویت دانش و ادبیات آینده ­پژوهی و ترویج و گسترش آن فراهم می گردد.

چشم انداز

با در نظر داشتن گستره وسیع حوزه دانشی و مطالعات آینده ­پژوهی، این نشریه به انتشار مقالاتی می ­پردازد که در یکی از محورهای ذیل قرار گیرند:

1.  مباحث نظری آینده ­پژوهی به ­ویژه با رویکرد نو و نقادانه؛

2.  نقد و بررسی توانمندی ابزارها، روش­ها، الگوها و مدل­های آینده ­پژوهی و آینده ­نگاری؛

3.  آینده ­پژوهی، آینده­ نگاری، راهبرد­پردازی، چشم ­انداز­سازی، سناریو­پردازی و...درباره ایران و موضوعات و مسائل مرتبط با ایران؛

4.  بررسی وضعیت، و ویژگی­های آینده ­پژوهی و آینده ­نگاری در سطوح مختلف در ایران؛

5.  آینده ­پژوهی با رویکرد و دیدگاه ایرانی ـ اسلامی؛

بر این اساس نشریه آینده ­پژوهی ایران با توجه به اهداف و ماموریت­های خود از انتشار مقالات پژوهشی و یافته ­های علمی در حوزه آینده ­پژوهی، بویژه مرتبط با ایران استقبال می­ کند و از تمامی پژوهشگران و صاحب­نظران حوزه آینده­ پژوهی دعوت می نماید که مقالات خود را برای چاپ و انتشار در این مجله ارسال کنند.